Prośba o poradę w celu odpalenia MDS 442

5 odpowiedzi [Ostatni post]
W klubie od: 18/07/2016
Reputacja: 0
User offline. Ostatnio 1 dzień 17 godzin temu.

Mam problem z moim magnetofonem

Opisze o nim historię.

Kupiłem go na giełdzie, stan w środku czymś usmolony i poodcinane niektóre kable.

Po umyciu PCB i wymiany tych poprzecinanych przewodów zamierzyłem go odpalić.

Odpalił aczkolwiek mechanika trup jak i nawet silnik się nie kręcił a stabilizator 24v zrobił się ciepły.

Zacząłem sprawdzać kondensatory elektrolityczne, 8 z nich wymieniłem na Jamicona ponieważ elwy miały zbyt duże odchyły - szczególnie te o małych pojemnościach.Potem zabrałem się za przegląd tranzystorów na głównym PCB typu BD135 BD 136 i jakieś tam BC były (nie pamiętam jakie) tester RLC wykazał że sprawne, diody prostownicze sprawne, zenerki sprawne, stabilizatory również

Zacząłem wyciągać układy UCY, IC204 (UCY7474) wylutowałem odpaliłem silnik ruszył na silniku pojawiło się napięcie 15V, funkcje mechaniki nie reagują ale chociaż diody już zaczęły reagować bo wcześniej tego nie było

Postanowiłem wymienić wszystkie UCY profilaktycznie ponieważ nie są jakieś super drogie - nawet kupiłem ich zapas, wlutowałem nowe układy na podstawki aczkolwiek problem wrócił,silnik nie dostawał napięcia a diody nadal nie reagowały a gdy wyciągnę IC204, to silnik dostaje napięcie i diody reagują

Ktoś miał taki problem? prosiłbym o nakierowanie w jakiś tam sposób

Jestem na 3 roku technikum elektronicznego i co nieco wiem o elektronice a cały czas chce się doszkalać