Diora AWS-303 Tosca - nie działa lewy kanał

7 odpowiedzi [Ostatni post]
 
Poziom 0
Punkty: 12
Posty: 2
W klubie od: 25/04/2008

Witam.

Mam od wczoraj problem z moim amplitunerem. Prawdopodobnie padł lewy kanał Sad Cała sytuacja wyglądała następująco ('303' mam podłączoną do komputera): przeglądałem newsy w internecie, akurat nie grała mi muzyka, po prostu ciszy chciałem, aż nagle głośniki zaczęły trzeszczeć (dźwięk jak przy przestawianiu stacji w radiu, taki szum ciągły), po około 2-3 sekundach amplituner zaczął buczeć. Zaskoczony wyłączyłem Tosce, po chwili włączyłem ponownie, znów głośniki trzeszczały i '303' buczała, wyłączyłem ją raz jeszcze, po ponownym uruchomieniu buczenia i trzasków nie było, ale po włączeniu muzyki okazało się, że lewy głośniki przestał grać. Przepiąłem głośniki na odwrót (lewy do gniazda prawego, prawy do lewego) okazało się, że znów nie gra głośnik z tego lewego gniazda (a ten co milczał wcześniej, wpięty w prawy gra prawidłowo), więc przypuszczam, że padł (spalił się?) właśnie lewy kanał w amplitunerze.
I tutaj pytanie co z tym fantem zrobić? Wiem, że najłatwiej byłoby oddać go do serwisu, ale chciałbym spróbować naprawić go na własną rękę. Z elektroniką jestem początkującym (mam wiedzę czysto teoretyczną - studiuję na I roku elektrotechniki [kucie właśnie teorii, zajęć praktycznych jeszcze nie mam], dlatego też chciałbym spróbować naprawić go sam, żeby jakieś doświadczenie zdobyć).
Mógłbym prosić Was o jakieś rady? Co może być przyczyną awarii, który element może być do wymiany i na co zwrócić uwagę? Jeśli potrzebne są jakieś informacje jeszcze, to oczywiście udzielę je.